Top image

Personalen kommer från hela världen

I det öppna kontorslandskapet hos Smart Eye talas göteborgska, men engelska är lika vanligt.

– Vi brukar säga att du måste kunna prata engelska, men att det är bra om du kan svenska också, säger Ulrika Drotz Molin som är CFO och HR-ansvarig på Smart Eye.

Mångfalden bland de anställda beror på att Smart Eye lockar kompetens från hela världen. Möjligheten att få jobba med en teknik som ligger i framkant är attraktiv.

– Vi är en del av AI-revolutionen. Vår forskning och systemutveckling gör det möjligt att tillverka autonoma bilar. Det är aktuellt och spännande, säger Ulrika Drotz Molin.

Medarbetarna växer med projekten

Mångfalden är ett medvetet val för Smart Eye, inte bara med avseende på nationalitet.

– Vi har en spännande blandning av nyutexaminerade ingenjörer, rutinerade utvecklare och framstående forskare, säger Ulrika Drotz Molin.

– Smart Eye är ett expansivt företag och här spelar varje medarbetare stor roll, både för vad vi gör, men också för den kultur som alla är med och bidrar till och utvecklar: Vi har ett tydligt och öppet klimat där alla idéer välkomnas.

För att inte bara lyckas rekrytera, utan också behålla personalen, fokuserar Smart Eye på hur medarbetarna kan växa.

– Vi erbjuder utveckling genom spännande projekt, men också genom möjligheten att växa in i svårare arbetsuppgifter i takt med att projekten växer, säger Ulrika Drotz Molin.

– Eftersom vi är i ett skede då vi kommersialiserar våra produkter, är det nu lika mycket fokus på att leverera i projekten, som att hitta nya vägar för att kunna svara på potentiella kunders förväntningar. Därför fortsätter vi att förstärka inom alla områden, bland annat med säljare som har erfarenhet av teknisk försäljning och ekonomer som stöttar i affärs- och verksamhetsutvecklingen.

Teknikstöd åt ny säljorganisation

Kommersialiseringsfasen gör att de efterfrågade kompetenserna har förändrats något.

– Förutom C/C++-utvecklare med erfarenhet av embeddedsystem, söker vi sales engineers som kan ge säljarna tekniskt säljstöd och supporttekniker med teknikintresse, serviceinriktning och som gillar att resa. Generellt för dem vi vill anställa är att de har driv och är lösningsorienterade, men också att de är intresserade av att lära nytt och lära ut, säger Ulrika Drotz Molin.

Genom att föra samman kreativitet och teknik skapar Smart Eye ingenjörskonst som når längre än vad som ser ut att vara möjligt vid första anblicken. Företagets medarbetare har en djup kunskap om samspelet mellan människa och maskin.

– Det krävs för att kunna mäta, beskriva och tolka verkligheten. Dessutom ska de ha förmågan att förädla och utveckla hela teknikkedjan från öga till mjukvara, avslutar Ulrika Drotz Molin.